Kolejnym problemem powodującym bóle występujące w okolicach wątroby może okazać się nieodpowiednia dieta. Do problemów z wątrobą może przyczynić się m.in. dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier. Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy,. Natomiast cukier może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy, co z kolei może prowadzić do uszkodzenia wątroby – może dojść do stłuszczenia wątroby, która nieleczona może prowadzić do marskości wątroby. Stłuszczenie wątroby jest także czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy, może świadczyć o insulino oporności oraz wskazywać na zwiększone ryzyko zawału serca, udaru mózgu lub wystąpienia tętniaka w niedalekiej przyszłości jako powikłań szybko rozwijającej się miażdżycy. Stłuszczenie wątroby może nie dawać żadnych objawów, nie wiąże się z bólem/dyskomfortem w podżebrzu – dlatego należy okresowo przeprowadzać badania USG brzucha, a w razie jego nieprawidłowości skorzystać z konsultacji specjalistycznej – internisty, gastroenterologa-hepatologa, ale także kardiologa.
Niektóre pokarmy mogą również powodować reakcje alergiczne lub nietolerancje, które mogą prowadzić do stanu zapalnego wątroby.
Dodatkowo, brak odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, witamin i minerałów w diecie może negatywnie wpływać na funkcjonowanie wątroby. Błonnik pokarmowy pomaga w prawidłowym trawieniu i usuwaniu z organizmu toksyn, witaminy i minerały natomiast są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wątroby.