dr n. biol. Anna Sapeta-Rączka

Dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia klinicznego, biotechnolog żywności

anna-sapeta-raczka

Umawianie wizyty:

O mnie...

Dietetyk kliniczny, specjalista ds. żywienia klinicznego, a także biotechnologiem żywności. Specjalizuje się przede wszystkim we wsparciu żywieniowym pacjentów onkologicznych na każdym etapie leczenia, jak również pacjentów z różnymi chorobami przewodu pokarmowego. Pracuje w Klinice Onkologii i Hepatologii Dziecięcej we Wrocławiu (Przylądek Nadziei) z ramienia Fundacji Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową. Wieloletni wykładowca na kierunku Dietetyka ANS AS w Wałbrzychu oraz studiach podyplomowych Psychodietetyka Instytutu Psychologii UWr.

Publikacje:

  • 2006, Functional characterization of the FimH adhesin from Salmonella enterica serovar Enteritidis. Kisiela D, Laskowska A, Sapeta A, Kuczkowski M, Wieliczko A, Ugorski M. Microbiology (Reading). 2006 May;152(Pt 5):1337-1346
  • 2005, Characterization of FimH adhesins expressed by Salmonella enterica serovar Gallinarum biovars Gallinarum and Pullorum: reconstitution of mannose-binding properties by single amino acid substitution. Kisiela D, Sapeta A, Kuczkowski M, Stefaniak T, Wieliczko A, Ugorski M. Infect Immun. 2005 Sep;73(9):6187-90
  • 2005, Zgłoszenie do bazy danych GenBank® sekwencji nukleotydów genu fimH
    S. Pullorum pod numerem AY486388; Kiczak L., Sapeta A. 
  • 2005, Zgłoszenie do bazy danych GenBank® sekwencji nukleotydów genu fimH S. Gallinarum pod numerem AY486389; Kiczak L., Sapeta A.

Leczone dolegliwości:

Specjalizuje się w prowadzeniu osób: 

  • onkologicznych na każdym etapie leczenia (m. in. wsparcie żywieniowe w zapobieganiu rozwoju niedożywienia w trakcie chemioterapii, radioterapii, kondycjonowania, przed i po transplantacji komórek macierzystych, w dysfagii, biegunek, zaparć, mdłości, wymiotów),
  • cierpiącymi na rożne schorzenia przewodu pokarmowego, m.in. żołądka, trzustki, wątroby, jelita cienkiego, jelita grubego,
  • po resekcjach całkowitych lub częściowych żołądka, jelita cienkiego, jelita grubego, trzustki, pęcherzyka żółciowego,
  • z wyłonioną stomią,
  • niedożywionych, wyniszczonych z powodu choroby,
  • z chorobami tarczycy (niedoczynność, nadczynność tarczycy, Hashimoto),
  • z innymi problemami zdrowotnymi (m.in. cukrzyca, nadciśnienie, dyslipidemia, otyłość, otyłość olbrzymia),
  • zaburzenia odżywiania.